Search

Air botol vs air masak


Ia tidak selalu berlaku untuk seseorang berhenti dan berfikir tentang air yang dia minum.Biasanya, seseorang membuka paip , mengisi segelas air dan selesai dengan minum air.Mereka tidak fikir tentang air yang mereka minum itu sama ada ianya selamat atau tidakuntuk diminum kerana banyak sebab. Ini adalah kerana kemungkinan mereka telah minumair tersebut daripada sumber yang sama untuk jangka masa yang panjang dan tidak pernahmelihat sebarang kesan negatif yang boleh dikaitkan dengan sumber air itu. Atau mungkinmereka memasak air dan menganggap bahawa selepas air telah mendidih ianya cukup selamat untuk diminum.Jelas sekali keperluan kita untuk air tidak akan kemana-mana. Di Amerika Syarikat, semua air minuman dari loji rawatan hendaklah memenuhi standard keselamatan yang ketat sebelum ia dihantar keluar. Ini tidak bermakna air tersebut bebas daripada semua

pencemaran. Ia hanya bermakna bahawa tahap pencemaran di dalam air adalah terlalu

rendah untuk dianggap sebagai satu risiko kepada kesihatan.


Kemalangan boleh berlaku, dan dalam kes-kes tersebut, pembekal mempunyai 24 jam untuk memaklumkan kepada pelanggan sekiranya terdapat perlanggaran mana-mana piawaian. Ini bermakna bahawa jika ada sebarang kemalangan, anda boleh minum air yang tercemar untuk sekurang-kurangnya 20 jam sebelum dimaklumkan.


Terdapat juga isu di mana air diangkut oleh paip. Manakala air tersebut mungkin selamat sewaktu ia meninggalkan loji rawatan, ia boleh mengumpul bahan cemar dari paip-paip yang mengangkutnya. Air mendidih boleh menyelesaikan isu ke tahap tertentu, tetapi ia bukanlah penyelesaian ajaib yang boleh membuat semua bahan cemar menjadi tidak memudaratkan.


Air botol adalah cerita yang lain sama sekali. Air botol dilihat sebagai lebih selamat daripada air masak kerana pengeluar tidak mahu mengambil apa-apa risiko tindakan undang-undang maka mereka akan mengambil langkah tambahan khas untuk memastikan bahawa produk mereka adalah selamat. Botol plastik adalah tidak baik untuk alam sekitar, walau bagaimanapun, anda berasa lebih selamat minum air botol berbanding air masak kerana air botol tidak terkandung apa-apa bahan cemar. Air mendidih membunuh pelbagai bakteria, Walau bagaimanapun, ia tidak membuang bahan kimia terlarut atau partikel.


Adakah baik untuk memasak air untuk diminum


Sesebuah bandar boleh mengeluarkan cadangan dan nasihat kepada penduduk agar

memasak air sehingga mendidih sekiranya air paip tidak lagi selamat atau bersih untuk

diminum. Mereka menasihati sedemikian kerana air mendidih membunuh pelbagai bakteria berbahaya dan organisma. Walau bagaimanapun, lain-lain bahan pencemar seperti plumbum masih tidak terhapus dengan mudah.


Air dari paip mungkin kelihatan bersih, walau bagaimanapun, ia mempunyai potensi untuk mengandungi bakteria merbahaya dan virus. Ia boleh mendapatnya dari sungai, kolam air dan banyak tempat-tempat lain. Terdapat banyak bakteria yang berbeza yang boleh

membiak dalam air. Beberapa jenis bakteria tertentu yang terambil oleh seseorang boleh menyebabkan masalah dengan sistem penghadaman serta juga menghidapi gejala-gejala seperti kekejangan dan cirit-birit.


Memasak air adalah cara yang sangat efisien dalam menulenkan air. Kebanyakan organisma tidak mempunyai keupayaan untuk hidup dalam suhu melebihi 212 darjah Fahrenheit yang secara kebetulan merupakan tahap air mendidih. Ia juga diketahui bahawa kebanyakan organisma tidak akan dapat bertahan lebih lama daripada 30 minit dalam air pada suhu 160 darjah Fahrenheit.


Keburukan minum air masak

Air yang dimasak mungkin kelihatan seperti ia tidak mempunyai apa-apa keburukan tetapi realitinya ia mempunyai beberapa kelemahan tertentu antaranya seperti berikut:


  1. Air yang dimasak hanya boleh menghilangkan bakteria dan beberapa organisma di dalamnya. Ia tidak boleh membersihkan air dengan sepenuhnya kerana air masak tidak melakukan apa-apa kepada buangan toksid dan kimia yang mungkin terdapat di dalam air.

  2. Apabila anda memasak air anda gunakan bahan bakar. Ia mungkin tidak dilihat seperti banyak bahan bakar yang digunakan tetapi jika setiap kali anda memasak air anda hendak membersihkan air, kesannya boleh bertambah.

  3. Toksik bahan buangan yang tidak menguap apabila anda memasak air boleh menjadi pekat dalam air ketika air dimasak. Ini adalah kerana apabila anda masak air, sedikit air bertukar menjadi wap. Wap ini biasanya terlari kecuali anda telah menyediakan peralatan untuk menangkap stim. Apabila ini berlaku, anda ditinggalkan dengan air yang kurang daripada jumlah yang anda mulakan tadi dengan amaun toksik buangan yanga sama. Nisbah sisa toksik kepada air ditukar kerana kurang air dan jumlah yang sama pada sisa toksik yang tinggal.

  4. Apabila anda memasak air, anda mempunyai kandungan air masak yang kurang kerana sebahagian air tersebut telah hilang sebagai wap air.

  5. Jika anda tidak berhati-hati dengan meminum air masak dengan terlalu cepat selepas mendidih, anda boleh melukakan bibir dan mulut anda dan mungkin menyebabkan kecederaan terbakar kecil.

  6. Air panas boleh mencederakan atau menyakiti bahagian dalam lapisan usus. Ia juga telah diperhatikan penyebab gangguan tidur.

Apakah yang air mendidih keluarkan

Terdapat banyak bahan cemar di dalam air. Sebahagian daripadanya mudah dilihat

manakala yang lain hampir tidak kelihatan. Batu-batu, serangga, sisa organik dan bukan

organik adalah beberapa bahan cemar yang boleh kelihatan dalam air.


Bahan cemar yang perlu berhati-hati adalah bahan cemar yang tidak dapat dilihat. Ia seperti sista, mikrob, virus dan lain-lain elemen-elemen toksik tidak dapat diperhatikan tanpa menggunakan peralatan khas. Mereka adalah tersangat kecil dan agak mudah larut dalam air.


Air masak menghapuskan hampir kesemua bahan cemar yang tidak kelihatan ini. Toksin

tertentu seperti fluorida, arsenik dan plumbum sering ditemui dilarutkan di dalam air

diseluruh dunia. Toksin ini menentang suhu yang tinggi dengan agak mudah yang

mengakibatkan air masak tidak memberi kesan ke atas mereka.


Jika anda memasak air dengan toksin-toksin ini di dalamnya, kepekatan mereka sebenarnya meningkat. Ini adalah kerana air yang mendidih menyebabkan sedikit air hilang dalam bentuk wap air atau stim. Apabila jumlah toksin tidak terjejas, dan jumlah air berkurangan, maka anda ditinggalkan dengan kepekatan toksin yang tinggi.


Air botol kelihatan seperti pilihan yang lebih menarik apabila memikirkan semua potensi bahaya yang datang dengan air mendidih. Apabila anda minum air botol, anda boleh berasa lega dengan mengetahui bahawa tidak terdapat apa-apa bahan kimia berbahaya dalam air yang anda minum kerana pengeluar tidak mahu mengambil apa-apa risiko tindakan undang-undang akibat perkara yang tidak diingini berlaku. Tiada terdapat mana-mana pilihan betul atau salah tetapi pilihan sebenar terletak sepenuhnya di tangan anda.

397 views

Jantzen Official Page

www.jantzen.com.my

Jantzen 19L Login Page
Login In Here

GET IN TOUCH WITH US

Email 

hello@jantzen.com.my

Customer service

1300 88 1313 | +6012 565 5133

Fax Line

+603 8071 7285

POLICY

0
merdeka-20.png