Search

Kelebihan Minum Air Suam Sebelum Tidur

Tubuh manusia terdiri daripada 70% air. Ini adalah statistik popular di mana ramai orang menerimanya tanpa berfikir panjang. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa variasi tertakluk kepada banyak faktor seperti umur seseorang, kesihatan, jantina, dan berat badan. Kajian telah dijalankan ke atas orang dewasa daripada pelbagai usia dan jantina menunjukkan secara purata tubuh manusia dewasa terdiri daripada 65% air.Apa pun, statistik mendedahkan bahawa air adalah sebahagian besar daripada diri kita, dan amat penting untuk menjaga badan sentiasa terhidrat. Sekiranya kita tidak berbuat sedemikian akan mengakibatkan banyak kesan buruk.


Tubuh manusia mengeluarkan air secara semula jadi melalui bernafas, berpeluh, dan membuang air kecil. Untuk masa sekarang, sila lihat kepada manfaat minum air suam sebelum anda masuk tidur.


  • Ia membantu dalam penurunan berat badan – Orang yang berhempas - pulas dengan isu berat badan mereka akan dapat melakukannya dengan baik dengan minum segelas air suam sebelum tidur. Air dengan sendirinya tiada mempunyai sifat pengurangan berat badan. Walau bagaimanapun, air menggunakan ruang dalam perut anda yang boleh meredakan nafsu makan anda. Ini akan membuatkan anda kurang cenderung untuk makan dengan banyak kerana air akan membuat anda rasa lebih kenyang daripada apa keadaan anda yang sebenar-benarnya. Air suam juga mengaktifkan aktiviti metabolik dalam badan kerana badan cuba untuk mengawal suhunya bagi membentuk peningkatan haba secara mendadak. Ini membuatkan badan membakar tenaga mengakibatkan lebih banyak kalori terbakar.


  • Ia akan membuat anda terhidrat – Tubuh manusia adalah mesin biologikal yang sangat efisien. Ia menjalankan beribu-ribu aktiviti yang berlainan dengan mudah sepanjang hari. Semua aktiviti ini tidak dilihat selaku mendesak, tetapi apabila kesemua aktiviti diambil kira sebagai satu, mereka mula mengenakan tol pada badan. Tol ini perlu dibayar dengan pengambilan makanan dan air secara kerap. Tubuh manusia boleh bertahan selama 40 hari tanpa makanan, namun, badan akan mula lemah selepas tidak minum air selama dua hari. Minum air sebelum tidur adalah perbuatan terbaik untuk menambah kembali cecair yang hilang sepanjang hari. Anda juga akan bangun tidur dengan perasaan lebih sihat kerana anda tidak akan berasa dinyahhidratkan.


  • Ia membilas toksin keluar daripada badan – Banyak toksin masuk ke dalam badan kita daripada persekitaran dan juga makanan yang kita makan. Air adalah agen pembersih semula jadi dan bekerja untuk membilas toksin keluar daripada sistem kita. Organ yang mendapat manafaat paling banyak daripada air adalah kulit dan otot. Minum air dengan banyak memberi kesan yang ketara kepada kulit anda. Sekiranya anda menghidap penyakit kulit yang teruk , tidak menjadi idea yang tidak elok untuk minum lebih banyak air.


  • Ia boleh mengurangkan tahap tekanan – Sekiranya anda mengalami banyak tekanan , ia mungkin bukan satu idea yang tidak baik untuk minum secawan air suam sebelum tidur. Air suam membaiki fungsi sistem saraf pusat yang boleh memberi kesan positif terhadap mood anda.


  • Ia membantu melegakan sakit senggugut – Semua wanita yang mengalami senggugut boleh minum secawan air suam sebagai pemulihan cara di rumah. Haba daripada air menenangkan dan melegakan otot abdomen yang membantu menyembuhkan kekejangan.


Kelemahan minum air pada waktu malam


  • Ia boleh mencederakan buah pinggang – Terlalu banyak benda yang baik adalah tidak baik untuk anda dan air tidak terkecuali. Minum air terlalu banyak sebelum tidur membuatkan buah pinggang anda bekerja lebih untuk membuang air berlebihan keluar daripada badan anda. Di sepanjang tempoh masa, ini akan membawa kepada keadaan buah pinggang semakin merosot.


  • Ia boleh membawa kepada sembelit – Air suam bercampur lebih baik dengan bahan pencemar daripada air sejuk. Minum air daripada paip boleh menjadi tidak sihat jika paip air dalam keadaan yang sudah lama.


  • Ia boleh mencederakan organ dalaman anda – Kekal sejajar dengan pendapat yang pertama tadi, ini hanyalah satu masalah jika anda minum terlalu banyak air panas. Minum banyak air panas boleh mencederakan lapisan organ-organ dalaman malah boleh menyebabkan punca kecil masalah kulit yang tidak menyenangkan.


  • Ia boleh menjejaskan isi padu darah – Minum terlalu banyak air suam sebelum tidur benar-benar merbahaya kerana ia boleh mencairkan darah dalam salur darah. Melakukannya dengan berlebihan tidak sepatutnya menjadi pilihan minum air suam sebelum tidur.


  • Ia menjejaskan kualiti tidur anda – Minum air berlebihan sebelum tidur boleh mebuatkan anda betul-betul rasa hangat yang menyebabkan anda sukar untuk tidur. Di samping itu, ia juga membuat anda kerap ke tandas pada waktu malam. Ini akan menjejaskan tidur anda mengakibatkan anda bangun dengan berasa ragu-ragu serta letih.


Adakah minum air pada waktu malam membuat berat badan anda bertambah?

Minum air sebelum tidur tidak membuatkan berat badan anda bertambah sebaliknya membantu mengurangkan berat badan. Sementara tiada terdapat pil magik, makanan ataupun minuman untuk membantu anda hilang berat badan, air boleh membantu anda mengurangkan berat tambahan. Ia membuat anda rasa lebih kenyang daripada keadaan diri anda yang sebenarnya. Ia menenangkan nafsu makan anda seterusnya membuat anda kurang ke dapur di tengah malam.


Jika anda minum air suam atau sejuk sebelum tidur, ia mengganggu suhu dalaman badan anda, membuatkan badan anda bekerja lebih kuat untuk memulihkan suhu dalamannya. Ini membuatkan badan anda membakar lebih banyak kalori semasa ia mengembang tenaga dalam cubaan mengambil semula suhu dalamannya.


Kesimpulan

Minum secawan air suam sebelum tidur untuk kesihatan seperti disyorkan oleh hampir semua doktor di seluruh dunia dan orang-orang lain. Selain daripada beberapa kes luar biasa, ia hanya boleh menambah dan tidak mengambil dari kualiti hidup anda. Cuba lakukan selama satu atau dua minggu untuk melihat perbezaannya dengan sendiri. Air amat diperlukan dalam membina kehidupan, dan kita semua boleh melakukan lebih banyak lagi.

1,632 views

Jantzen Official Page

www.jantzen.com.my

Jantzen 19L Login Page
Login In Here

GET IN TOUCH WITH US

Email 

hello@jantzen.com.my

Customer service

1300 88 1313 | +6012 565 5133

Fax Line

+603 8071 7285

POLICY

0
merdeka-20.png