Search

Kenapa kita perlu tapis air sebelum minum

Semua orang tahu bahawa air adalah cecair tak berwarna dan badan kita terdiri antara 60%-70% air. Statistik ini memberitahu kita bahawa minum air dengan cukup adalah penting untuk kesejahteraan kita kerana majoriti badan kita terdiri daripada air.

Pentingnya meinum air yang dtapisRamai yang masih tidak berpengetahuan tentang bahaya minum air yang tidak ditapis. Air belum ditapis boleh dilihat dan berbau sama seperti air yang ditapis. Ini kadang-kadang menjadikan ia mustahil untuk membezakan satu daripada yang lain tanpa melakukan ujian lebih terperinci.


Air belum ditapis boleh mengandungi kekotoran, bahan kimia, mineral dan lain-lain jenis kekotoran lain yang boleh menjadikannya berbau dan rasa tidak elok. Terdapat banyak bakteria mikroskopik yang boleh memberi kesan yang serius kepada kesihatan seseorang jika ditelan. Air yang ditapis dapat menghapuskan risiko ini dengan membuatkan air selamat untuk diminum.


Air dari paip biasanya mengandungi kesan kecil klorin yang menjadikan air bau ' funky ' dan rasa berasid. Menapis air dapat menghapuskan semua klorin dalam air serta lain-lain bahan kimia yang menyebabkan air berbau dan selepas ditapis ia akan memberi rasa jauh lebih baik daripada keadaan sebelum ia dtapis. Ia mungkin juga memainkan peranan dalam menghalang kanser rektum dan kolon kerana telah terbukti yang air tidak ditapis memainkan peranan sebagai penyebab kepada kanser rektum dan kolon.


Kenapa perlu minum air tulen

Terdapat banyak alasan tentang perkara ini. Berikut adalah beberapa daripadanya.

 1. Ia jauh lebih murah daripada air botol – ia adalah sukar untuk tidak mengendahkan manfaat kewangan terhadap perbelanjaan minum air yang ditapis dengan air botol. Walaupun anda boleh menampung kos air botol ia boleh menjadi sangat menyusahkan dalam jangka panjang. Mempunyai penapis air yang dipasang di rumah bermakna anda akan mempunyai akses kepada air bersih 24 jam sehari tujuh hari seminggu.

 2. Air tulen membantu mencegah kecacatan pada kelahiran – ramai penyelidik telah menasihatkan wanita hamil minum air ditapis sahaja semasa mereka mengandung. Ini adalah kerana toksin yang ada dalam air yang tidak ditapis boleh menyebabkan seseorang anak itu kehilangan upaya semasa membesar. Ini sepenuhnya boleh dicegah dengan minum air tulen.

 3. Kanak-kanak mendapatkan manfaat yang banyak dari air yang ditapis - air belum ditapis mempunyai banyak toksin berbahaya yang hadir di dalamnya. Jika ianya kuantiti besar dan ditelan, ia boleh merosakkan organ-organ seorang kanak-kanak semasa mereka masih membesar. Ia juga boleh hadir sendiri seperti tumbuhan tidak sekata. Air yang ditapis diperhatikan sebagai membina imuniti seorang kanak-kanak dan bukannya untuk menyimpannya.

 4. Ia adalah lebih baik bagi planet-botol-botol yang tinggal selepas airnya diminum perlu dibuang. Botol ini selalunya diperbuat daripada plastik yang telah terbukti mempunyai kesan yang dahsyat terhadap planet ini. Walaupun bahannya diperbuat daripada bahan kitar semula, kos pemprosesan bahan tersebut untuk menjadikannya sesuatu yang boleh digunakan adalah harga yang perlu dibayar oleh planet. Menggunakan sistem penapisan air dapat mengenepikan isu pembuangan sampah dan aspek pengangkutan air botol.

 5. Ia adalah baik bagi orang-orang yang cuba untuk menurunkan berat badan-minum air yang bersih membuatkan badan anda menyerap lebih sedikit karbohidrat dan gula daripada sejawatannya yang tidak dtapis. Orang yang mempunyai masalah berat badan disarankan untuk mengambil air yang lebih banyak daripada orang dengan purata saiz badan. Ianya lebih mudah untuk mengekalkan berat badan anda jika anda minum air bersih yang telah ditapis.

Bagaimana air penapis berfungsi

Penapis air menggunakan dua teknik yang berbeza untuk menghapuskan kotoran dan bahan kotoran lain daripada air. Kedua-dua kaedah yang menggunakan penapis air yang berbeza adalah: –

 • Penapisan fizikal – dalam teknik ini, air ditegang untuk menghapuskan kekotoran yang lebih besar.

 • Penapisan kimia – dalam teknik ini, air mengalir melalui satu bahan aktif yang membuang kekotoran pada tahap kimia.

Penapis air seterusnya dibahagikan kepada empat sub-jenis yang menggunakan campuran berbeza daripada penapisan fizikal dan kimia.

 1. Karbon teraktif – kebanyakan penapis yang digunakan di rumah menggunakan sistem penapisan jenis ini. Mereka menggunakan granul karbon teraktif yang berasaskan arang.

 2. Osmosis berbalik – osmosis berbalik bekerja dengan memaksa air yang tercemar melalui membran yang sebenarnya penapis yang sangat halus. Ini memastikan air mengalir lalu dan dengan bahan cemar ditinggalkan.

 3. Pertukaran Ion-penapis pertukaran ion digunakan untuk melembutkan air. Air lembut merujuk kepada mengeluarkan mendapan dalam kimia. Penapis pertukaran ion membelah atom menjadi ion-ion. Mereka memerangkap ion tersebut dan menukar ganti dengan ion-ion yang baik mereka sendiri.

 4. Penyulingan – ramai orang memasak air untuk membuat ia selamat untuk minum. Walau bagaimanapun, air mendidih tidak membuang bahan kimia seperti mendapan. Penyulingan mencapai lebih daripada memasak biasa. Ia berfungsi dengan memasak air dan menjadi wap dan kemudian stim diperangkap di dalam bekas berasingan. Apabila stim menyejuk, ia bertukar semula menjadi air.

Apa akan berlaku jika minum air yang tercemar?

Air tercemar boleh memberi kesan yang berbeza bergantung kepada pelbagai keadaan. Sesetengah orang mungkin tidak mengalami kesan-kesan fizikal manakala yang lain terpaksa menanggung penyakit yang serius. Dalam situasi lain, kematian juga boleh juga menjadi satu kemungkinan.


Faktor-faktor yang mempengaruhi terhadap apa yang akan berlaku adalah usia dan kesihatan orang yang terlibat, jenis bahan tercemar yang dimakan, berapa banyak telah dimakan dan berapa lama air itu telah diminum. Kesannya boleh berbeza tertakluk kepada jangka masa seseorang meminum air yang tercemar itu sama ada selama seminggu berbanding beberapa bulan.


Kesan kesihatan seperti gastrousus dan perut penyakit-penyakit yang berkaitan seperti loya, muntah, kekejangan dan cirit-birit adalah antara penyakit yang tidak diketahui.

Cara terbaik untuk kekal selamat adalah untuk memasang sistem penapisan air di rumah dan hanya minum air dari situ. Jika anda makan di luar seperti di restoran, minta air botol dari pelayan atau melangkah lebih jauh dengan meminta air yang telah ditapis untuk mengurangkan jejak karbon di planet ini.


Memasang sistem penapisan air dilihat sebagai mahal, tetapi ia jauh lebih murah jika dibandingkan dengan kos hospital.

142 views

Jantzen Official Page

www.jantzen.com.my

Jantzen 19L Login Page
Login In Here

GET IN TOUCH WITH US

Email 

hello@jantzen.com.my

Customer service

1300 88 1313 | +6012 565 5133

Fax Line

+603 8071 7285

POLICY

0
merdeka-20.png