Search

Soalan mengenai Sistem Osmosis Berbalik(RO)

Osmosis berbalik adalah satu kaedah penapisan air yang menarik. Terdapat banyak soalan yang sering ditanya tentang osmosis berbalik. Sila baca seterusnya untuk mencari jawapan kepada soalan lazim yang sering ditanya tentang osmosis berbalik.
Berapa banyak air yang dibazirkan dengan RO?

Ramai orang tidak sedar berapa banyak air telah dibazirkan apabila air ditapis menggunakan osmosis berbalik. Bagi setiap gelen air yang ditapis, sistem osmosis berbalik membazirkan kira-kira empat gelen air. Orang biasa menggunakan kira-kira tiga gelen air sehari untuk membersih, memasak dan penggunaan harian mereka. Ini bermakna bahawa seseorang membazirkan dua belas gelen air bagi setiap penggunaan tiga gelen air.


Dilihat dari sudut lain hujah tentang sama ada osmosis berbalik adalah membazir atau

tidak adalah osmosis berbalik tidak menggunakan elektrik atau membazirkan tenaga

dengan memanas air. Secara ringkasnya, osmosis berbalik boleh dianggap membazir jika anda berfikir tentang berapa banyak air yang dibazirkan untuk membuat segelen air yang ditapis. Walau bagaimanapun, ia boleh dianggap konservatif apabila anda mengambil kirahakikat bahawa tiada elektrik atau tenaga dibazirkan untuk memanaskan air.


Adakah air RO baik untuk saya?

Air osmosis berbalik adalah satu topik yang sangat kontroversi. Walau bagaimanapun, ia

dianggap selamat oleh sejumlah bilangan penduduk umum. Sebab ianya kontroversi adalah kerana ia sering dibandingkan dengan kaedah penulenan air yang lain seperti penyahionan.


Air RO biasanya mempunyai kira-kira 5-40 ppm (bahagian setiap juta) kekotoran.

Penyahionan biasanya mempunyai kira-kira 0-1 ppm. Anda tidak perlu minum jumlah air yang benar-benar tulen dalam jumlah yang besar kerana ia akan bertindak seperti lintah. Ia mempunyai potensi untuk mencederakan dan membunuh manusia kerana air yang terlalu tulen bertindak menghisap mineral keluar daripada badan anda.


Setelah membaca inti pati di atas, adalah selamat untuk membuat kesimpulan bahawa air RO yang tulen adalah lebih baik untuk anda berbanding dengan air yang ditulenkan

mengikut kaedah-kaedah lain.


Adakah apa-apa risiko untuk kesihatan?


Air RO dikira cukup selamat bagi penduduk secara umum. Walau bagaimanapun, WHO

(Pertubuhan Kesihatan Sedunia) baru-baru ini telah mengeluarkan laporan tentang air RO.


Secara ringkasnya, air RO mungkin terlalu selamat. Seperti yang telah disebutkan di atas apabila bercakap tentang penyahionan. Air RO mungkin terlalu tulen yang mungkin

membuat air menghisap mineral keluar daripada badan. Penyelesaian yang terbaik adalah dengan memasang satu penapis RO yang baik untuk penapisan tetapi tidak cemerlang melakukannya.


Hakikatnya ialah tubuh manusia memerlukan mineral tertentu yang ia perolehi daripada air yang kotor seperti magnesium dan kalsium.


Tidak perlu bimbang kerana lebih banyak penyelidikan diperlukan dan buat masa ini air RO nampaknya sempurna untuk diminum.


Bagaimana ia dilakukan?

Osmosis berbalik berlaku dengan menggunakan membrane semipermeable bagi membuang ion, molekul dan partikel besar daripada air minuman. Beberapa kekotoran yang sering di dapati dalam air paip yang boleh dibuang melalui penapisan osmosis berbalik adalah fluorida, plumbum, bahan pencuci, nitrat, sulfat dan racun perosak.


Osmosis berbalik adalah lebih mudah daripada maknanya. Ringkasnya, ia merujuk kepada memaksa air tercemar mengalir melalui membran untuk menghasilkan air minuman yang tulen. Tenaga diperlukan untuk memaksa air bergerak melawan apa yang ia biasa akan lakukan.


Pam elektrik sering digunakan untuk memaksa air mengalir seperti ini. Osmosis berbalik dianggap mampu menghapuskan pencemar tertentu seperti garam, mendapan dan kekotoran yang tersebut di atas. Walau bagaimanapun, ianya kurang berkesan

menghapuskan bakteria tertentu dan lain-lain jenis kekotoran.


Apakah yang air RO buang?

Osmosis berbalik membuang banyak kekotoran. Ia membuang fluorida, plumbum, klorin

dan and chloramine, racun perosak, detergen, nitrat dan sulfat. Ia juga mengeluarkan

natrium, sulfat, kalsium, kalium, besi, zink, merkuri, selenium, fosfat, arsenik, magnesium,

kadmium, barium dan sianida. Seperti yang anda boleh lihat air RO membuang banyak

kekotoran yang berbahaya jika ditelan dalam kuantiti yang banyak.


Apa rasa air RO?

Rasa air bergantung pada mineral dan sebatian lain yang ia serap sepanjang alirannya.

Ringkasnya, rasa air bergantung pada tempat dari mana ia datang. Sebagai contoh, air dari perigi mungkin akan rasa ada sedikit mineral atau rasa kapur kerana semua lapisan batu kapur mungkin telah mengalir keluar ke bawah tanah. Air berhampiran dengan pantai biasanya berbau sedikit sulfur kerana terdapat banyak sulfur yang menghasilkan mikrob terdapat di bawah tanah.


Air Osmosis berbalik membuang semua jenis mineral dan akan memberi satu rasa yang berbeza daripada air yang terhasil dari paip. Air RO boleh memberi rasa kurang baik jika

kerosakan pada sistem RO berlaku. Ia juga boleh mula memberi rasa kurang enak jika

penapis, membran dan lain-lain komponen sistem RO tidak dibersihkan dengan kerap. Atas sebab ini, penapis air RO biasanya akan disemak dan diganti setiap enam hingga ke lapan bulan. Membran semipermeable yang juga biasanya digantikan setiap dua tahun dan keseluruhan sistem RO diservis setiap 3 bulan.


Adakah Osmosis berbalik berbaloi?

Osmosis berbalik adalah berbaloi jika anda menghargai kesihatan anda dalam jangka

panjang. Ia juga berbaloi untuk kesenangan semata-mata di mana ia menawarkan anda dari segi masa dan wang yang disimpan. Terdapat banyak bahan yang tercemar di luar sana yang mencemarkan air dengan kerap. Kos pelaburan boleh diabaikan jika anda berfikir tentang berapa banyak wang yang anda boleh simpan dalam jangka panjang.


Minum air yang tercemar lambat laun akan membuatkan anda tidak sihat dan terpaksa

berada di hospital. Bil hospital tidak murah dan jauh lebih mahal daripada sistem RO. Juga, anda berkemungkinan berada dalam keadaan yang tidak dapat diubati atau dirawat. Sistem RO pada keseluruhannya memberi nilai kepada wang anda kerana ia menghindari anda dari pelbagai penyakit seperti pengerasan arteri, artritis, batu buah pinggang, batu karang, glaukoma, katarak, kehilangan pendengaran, kronik, kencing manis dan obesiti.


Ada sebab kebanyakan perniagaan dan hampir semua hospital menggunakan sistem air RO kerana mereka memberikan air minuman bersih dan tulen kepada pekerja mereka tanpa rasa ragu dan bimbang.

188 views

Jantzen Official Page

www.jantzen.com.my

Jantzen 19L Login Page
Login In Here

GET IN TOUCH WITH US

Email 

hello@jantzen.com.my

Customer service

1300 88 1313 | +6012 565 5133

Fax Line

+603 8071 7285

POLICY

0
merdeka-20.png